17 November 2006

Crkvice - raskrsnica, Petokraka

Vjerovatno ste već na Adinom blogu čuli da je ulica Crkvice u fazi rekonstrukcije. Presvučena je prvim slojem asfalta, a najveća promjena desila se upravo na raskrsnici u Crkvicama.

Naime, tamo će uskoro biti postavljena svjetlosna signalizacija - semafori. Bandere za njih su već postavljene kao što se vidi na fotografijama. Novitet je i malo ostrvce na sredini raskrsnice.

Na fotografijama možete vidjeti i kako je sada riješen prilaz zgradama ispod same raskrsnice, te prilaz Domu za nezbrinutu djecu. Sada je dosta, dosta širi, pregledniji i bolji.

Među fotografijama mnogi će prepoznati i zgradu koju su nekada zvali, a mnogi je i dalje zovu Petokraka. Od jarko crvene petokrake koja ju je krasila, a po kojoj je zgrada i dobila nadimak, ostala je samo fleka na fasadi - trag prošlih vremena.

Na istoj zgradi, njenom krajnjem desnom ćošku, nalazi se i spomen ploča poginulim građanima Zenice, koje je ubila zločinačka granata 22.06.1993. godine. Nažalost, i to je dio naše historije. Među imenima poginulih stoji i ime nastavnika engleskog jezika Tome Radenovića, kojeg oni koji su pohađali Osnovnu školu "Prvi maj", pamte po legendarnim solufima, ali i čvokama koje je znao istinski opaliti onome ko ne sluša.

Toliko za danas. Sutra Vas očekuju nove, friške fotografije Vašeg i mog najdražeg grada Zenice.




































Labels: , , , ,

9 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hvala na slikama iz mog djela grada :).. . samo zasto su morali nabit ono zuto cudo ispred zgrade, stvarno arhitektura 0. Meni se cini kod nas samo da se nesto napravi, nema veze kako izgleda ili da je na pogresnom mjestu .. vazno je da se nesto naculi! Ja sam uvjek govorila, i sa malo para znalo bi se nesto OK napraviti a ne bezveze nesto naculiti gdje nepripada..Ali Sta Ces?

17 November, 2006 20:32  
Anonymous Anonymous said...

Sve je ok ali ako mozes malo da uslias kocevu pisce ako ti nije mrsko unapred raja iz beca vozdra

17 November, 2006 22:08  
Anonymous Anonymous said...

Irfane,hvala ti do neba na ovim slikama solitera u kojem sam stanovao prije.Hvala ti milion puta.Stvarno smo sretni sto imamo nekoga kao sto si to ti,sto nam poklanjas svo to bogatstvo kroz slike najljepseg grada na svijetu.Ziv i zdrav nam bio sto godina.
D.E.
Chicago

17 November, 2006 22:52  
Blogger Trinaesti said...

bit će pišće, kočeva. sve će da bude.
d.e. hvala ti na lijepim željama. i ja tebi isto želim

17 November, 2006 23:37  
Anonymous Anonymous said...

legenda si raja iz beca

18 November, 2006 11:25  
Anonymous Anonymous said...

Zar nastavnik Tomo nije predavao engleski

19 November, 2006 00:49  
Anonymous Anonymous said...

Da.Tomo je predavao engl. jezik.Supruga mu je bila takodje nastavnica fizike u istoj skoli,Vrebac Milka.Ona je poslije toga,preko neke humanitarne agencije otisla u Englesku.A vezano za tu nesrecu,zalosna je prica o poginuloj 10-godisnjoj djevojcici Aneli,koja je tesko ranjena u prsa,smogla snage da ode u haustor,i iza ulaznih vrata cucne i tako umre.Isto tako su dva brata Delic dosli kod treceg brata u posjetu i na kafu.Posto je bio lijep i suncan dan,brat domacin ih je zamolio da napolju popiju kafu.Kad je on otisao u stan po kafu,granata je pala....Ostali poginuli su ili igrali saha ili posmatrali partiju.Velika ,velika nesreca.
Chicago

19 November, 2006 03:01  
Blogger Trinaesti said...

hvala na ispravci i ovim podacima koji govore o tom tragičnom događaju. sjetio sam se sada da je predavao engleski jezik. geografiju je predavao nastavnik Jozo.

19 November, 2006 14:56  
Anonymous Anonymous said...

oprosti ali moram da repliciram. prvi komentar o zutom cudu nabijenom ispred necije zgrade bas i nije na mjestu. cudo se na specifican nacin uklapa u arhitekturu okoline. tesko je napraviti nesto dobro u losoj arhitektonskoj sredini. nesto sto nece da se istice u tolikoj mjeri, u isto vrijeme nesto sto skrece paznju i osvjezava.... problem je u tome da je cudo primjer "skolski" moderne arhitekture...
zgrada je niskobudjetna, izgradjena po novim standardima, moderna, kvalitetna (koliko to budjet dopusta) i koristi svrsi. Tesko je naviknuti se na nesto novo ali vjeruj da se bolje nije moglo. :)

Nedzad

19 November, 2006 17:25  

Post a Comment

<< Home