31 January 2007

Bulevarske

29 January 2007

Babina Rijeka

28 January 2007

Foto kritika

Ovih dana zeničke ulice su prepune pasa lutalica. Sezona parenja je, pa ih u ove "hladne" zimske dane možete vidjeti u čoporima, u svim dijelovima grada, pa i u samom centru kao što se vidi na slici. O ovome izgleda niko ne vodi računa. S vremena na vrijeme Veterinarska stanica izvede akcije hvatanja i ubijanja lutalica, čemu se u pravilu odmah usprotive udruženja građana (formalna i neformalna) za zaštitu životinja. Pri tome, niti jedni niti drugi nisu u potpunosti u pravu.
I sve se to ponavlja iz godine u godinu. I nikako da se sistematski riješi.
Nezvanično ali zanimljiv podatak je da se prošle zime, nakon što je primjećen porast broja pasa lutalica, po gradu pričalo da se psi lutalice dovoze kombijima i manjim kamionima iz manjih gradova i puštaju na zeničke ulice.

Još jedan od problema je i konstantno bacanje smeća u rijeke i riječna korita. U koritu rijeke Kočeve gotovo uvijek ima nekog smeća. Veliki dio ovog smeća dolazi vjerovatno i sa zeničke pijace, gdje i pored postojanja tabli sa natpisom: ZABRANJENO BACATI OTPATKE, nakon završenog rada pojedinci bacaju ambalažu koja im više ne treba. U seoskim područjima postoji problem divljih deponija koje se obično i nalaze uz riječne tokove. To je dijelom i zbog nepostojanja organiziranog odvoza smeća iz prigradskih i seoskih naselja, na čemu bi trebalo što prije da se poradi.
Tako bi se preventivno i sistematski djelovalo na otklanjanje ove ružne slike.
Sve dotle Kočeva čeka proljeće pa da se, kao i svake godine, opet dizalicom spusti jedan buldožer koji sve ovo zgura u rijeku Bosnu. Ili da naiđe neka jača bujica pa da sve ovo opet odnese dalje u Bosnu, Savu, Dunav pa sve do Crnog mora.
I ovo se nažalost ponavlja iz godine u godinu.

Labels: ,

Hadžinica - Nekad voda, danas zgrada

Novosagrađena zgrada iza Pošte 6 dobila je ime: Hadžinica.
Saznao sam da je najvjerovatnije to ime dobila prema česmi koja se tako zvala, i koja se prije nalazila u neposrednoj blizini zgrade.
Nažalost, kao i mnoge česme isčezla je u procesu urbanizacije Zenice.

Labels:

26 January 2007

Kino Zenica - Radovi

Primjetih danas kako se nadograđuju zidovi budućeg Multiplexa te se postavlja krovna konstrukcija.

Napravih nekoliko snimaka odozdo i skontah (aorist :) da se ništa ne vidi. Odem na Bosanku/Beogradsku/Begu. Napravim jedan snimak - ali opet, nije to to.

Odem preko puta u T1. Popnem se na deseti. Jedna gospođa mi otvori terasu. Fotografiram a oko nogu mi se mota mali pekinezer od tri mjeseca. Ništa slađe ne vidjeh. Nažalost, nisam se sjetio da ga slikam (žurio sam jer nije red da zadržavam ljude tek tako). I tako fotografiram. Međutim, terasa gleda prema Uglovnici i Lonđi ili Londži. Svejedno kako se piše - ne vidi se Kino Zenica. Ali postoji još jedna terasa - Zajednička

Pitam ljubaznu gospođu: Ko je Predsjednik Kućnog savjeta?

- Ne znam, reče ona, ali na osmom je spratu. On ima ključ od zajedničke terase.

Na osmom spratu zaključim da je terasa sve osim zajednička. Jer kako rekoše stanari izgleda da samo Predsjednik ima ključ.

Pozvonim na vrata - nema ga.

Vratim se na vrata porodice Bahtić. Nakon što im rekoh zašto želim na terasu, oni me pustiše u stan, da fotografiram sa njihovog prozora. Čak mi ponudiše i kafu. Ko je rekao da nema više dobrih ljudi?

Konačno napravim fotke na kojima se vidi sve. Za Vas dragi moji Zeničani i Zeničanke!

Hvala ljubaznim stanarima i stanarkama T1!

Labels: , , , , , , , , ,